Några goda råd till dig som firar jul med katter och andra sällskapsdjur

Nu är det jul igen! Här kommer Tidningen Djurskyddets traditionella tips på vad du som har lyckan att få fira jul tillsammans med hundar och katter kan göra för att undvika skador och förgiftningar.

Varje jul kommer flera hundar och katter in på djursjukhus och jouröppna kliniker efter att fått i sig farliga saker. Presentsnören som fastnat i katters tarmar opereras ut. Hundar som fått i sig jäsande deg magpumpas. Julen är tyvärr de fyrbentas förgiftningshögtid, som Anicuras chefsveterinär Sandra Douglas träffande beskrivit det.

Ta reda på var närmaste julöppna veterinärklinik är

Oavsett om du firar hemma eller åker bort: Kontrollera var närmaste helgöppna veterinärklinik finns. Skriv upp telefonnumret och ha det tillgängligt. Det är alltid lättare att ha tagit fram kontaktuppgifterna innan ett panikläge uppstår. Gör det! Börja med att höra hur din vanliga veterinär håller öppet i jul.
Här är länk till Evidensias helgöppna kliniker: Julöppet
Här är länk till Anicuras: Öppettider jul och nyår
Här är länk Distriktsveterinärerna: Här finns vi

Inga nosar i jäsande deg

Placera din ojästa deg så att inte hunden eller katten kan komma åt den. I värsta fall kan ett djur som fått i sig deg bli medvetslös. Alkohol bildas när degen börjar jäsa och djuret alkoholförgiftas. Börjar din hund röra sig vingligt och en degbit är borta – ring veterinär direkt!

Inga svansar eller morrhår i ljusen

Foto Sven Mieke, Unsplash

Var vaksam på levande ljus! En svans och päls kan lätt kan bli svedd om den kommer för nära marschaller eller stearinljus. Placera brinnande ljus på svanssäkra ställen eller använd batteridrivna ljus som kan vara förvånansvärt lika levande och ge minst samma mys.

Håll hyacinten borta från katten

Flera av de julblommor som många älskar mest med julen kan vara riktigt farliga för djur. Amaryllis, liljor, mistel, idegran och hyacinter är några. Undvik om du firar jul tillsammans med katter. Skulle en katt trots allt ta ett bett av någon julblomma: Ring veterinär för vidare råd!

Russinrensa

Foto Erda Estremera, Unsplash

Varken vindruvor eller russin ska ges till hundar. Något i dem, exakt vad är ännu inte helt fastslaget, men ett slags mögel har pekats ut, gör att hundens njurar inte klarar av att bryta ner det. Redan någon enstaka vindruva eller ett par russin kan orsaka stor skada. Buksmärtor, diarré och kräkningar kan uppstå inom några timmar. Ring veterinär. Inom 3 dygn kan olika grader av njurskador uppstå.

Presentsnören plockas bort

Glittrande och spännande kan de krusiga presentsnörena te sig för lekfulla katter. Låt dem inte leka med dessa, hur kul de än verkar ha. Varje år opereras 400 katter efter att ha fått i sig främmande föremål. Paketsnören är extra farliga då de både är långa och har skarpa tunna kanter som kan skära sönder tarmarna.

Försök inte få ditt djur att kräkas

Om ett djur svalt något som den inte borde fått i sig – kontakta alltid veterinär. Att själv försöka framkalla kräkningar kan skada djuret ännu mer.

Bygg upp ett litet hemapotek

Skonkost är bra att ta till om magen hamnat i olag såvida det inte är så allvarligt att en veterinär bedömt att djuret ska åka in för undersökning. Färdig skonkost kan köpas hos välsorterade djuraffärer eller i veterinärklinikens butik. Det finns även olika tarmstabiliseringsmedel som kan läggas i djurens foder. Köp receptfritt på apotek och i djuraffärer. Sårtvätt, som alsollösning eller klorhexidin, är också bra att ha hemma plus bomull eller pads.

Bjud aldrig på bittermandel

Denna speciella mandel är smaksättare i vissa kakor och bakverk. Mandelmassa och mandelmusslor innehåller bittermandel och bittermandel innehåller i sin tur cyanid! Får hundar och katter i sig mycket kan det vara dödligt. Det som sker är att cellerna kan inte ta upp syre. Andningsfrekvensen ökar, slemhinnorna blir röda och djuren blir illamående. De kan också förlora medvetandet. Ring veterinär direkt!

Häng tåligt pynt i granen

Se gärna till så att pyntet i granen inte är av tunnaste glas om du firar med en hund eller katt. Krossas det kan glassplittret skada svårt.

Hägna in granen – låt kaninerna skutta fritt

Ett ljuvligt granråd lånar vi från SKVF, Sveriges kaninvälfärdsförening: I stället för att hålla kaninerna ifrån rummet där julgranen står sätt ett litet hägn runt granen så att kaninerna inte kan hoppa ända fram till den! Firar du jul med kaniner så se till att de inte kan få i sig pepparkakor, choklad, idegran, hyacint, mistel, amaryllis eller julros, skriver SKVF. Se också till att de inte kommer åt att tugga på sladdar.

Hindra hunden att äta choklad

Hundar ska inte få i sig choklad, ämnet teobromin som finns i brun och mörk choklad kan förgifta dem.

Ge inte hunden lök

Om du grips av impulsen att bjuda hunden, katten eller kaninen på mat från julbordet: Avstå. Lök ingår i flera av julens rätter och det ska hundar inte få i sig. Ämnet allicin finns i lök och kan leda till blodbrist. Salt och fet mat är skadligt för sällskapsdjur, vilket även kryddor är. Servera katten och hunden en egen skål med foder anpassat för dem.

Nej till nötter!

Plocka snabbt upp tappade nötter med skal om de skulle falla ner på golvet. De kan roa en hund eller katt att leka med. Men skulle de svälja nöten är skalet svårt för dem att bryta ner. Nöten kan hamna i magsäcken och ligga där i månader, skriver försäkringsbolaget Agria. Uppstötningar och ett sänkt allmäntillstånd kan bli konsekvensen. Kommer nöten ut i tarmen finns risk att den fastnar och den kan då behöva opereras ut. I värsta fall, om den inte tas bort eller försvinner på naturlig väg, kan tarmväggen brista och innehållet fara ut i buken. Ett livshotande tillstånd.

Dessutom är macadamianötter direkt farliga för hundar och katter. Symptom på att de fått i sig en sådan nöt är darrningar, kräkningar och diarré. Ring veterinär om du misstänker macadamianötförgiftning.

Motionera mer – mata mindre

Tjohoo! Välkommen vintern! Gör som Tom, ge er ut i naturen. Foto Linda Bing.

Vill du ge en hund, katt och kanin en verkligt viktig julklapp som räcker länge? Ge dem motion. Cirka 40 procent av hundarna och 25 procent av katterna i landet är överviktiga. Den bästa present du kan ge ett djur är att se till att behovet av aktivitet fylls.

Hjälp känsliga trampdynor

Skydd för tassarna är bra vid långa kalla promenader. Foto Linda Bing

Tassar och trampdynor är känsliga. Ordna tasskydd, små skoliknande plagg, som skyddar tassarna vid kyla. Investera gärna också i bra täcken som värmer hunden på vinterpromenaden.

Skydda från oönskade klappar

Långt ifrån alla djur tycker om att bli klappade. Berätta gärna direkt för sällskapet att ditt djur mår mycket bättre och blir lugnare om det får vara lite i skymundan i början. Många barn blir fascinerade över att hunden eller katten kan känna så och visar väldigt ofta stor hänsyn.

Skapa en vrå av stillhet

Ge djuren en plats som bara är deras under julen. Foto Andreas Brun, Unsplash

Tvinga aldrig en hund, katt eller annat djur hälsa på andra människor eller djur. Se hellre till att djuret får en plats där den kan vara i fred, kanske ett hörn av rummet eller under ett bord. För några år sedan gick veterinärkliniker ut med en varning för att utsätta katter för julstress.
– Runt högtiderna kommer det ofta in katter till oss som är stresspåverkade. Ett vanligt bekymmer är problem med urinvägarna som kan vara ett symptom på stress. Ser man att katten springer till lådan ofta, men att det kommer väldigt lite eller inget urin, så ska man kontakta veterinär, sa Sandra Göransson, chefsveterinär Anicura Sverige, i artikeln ”Så minskar du julstressen för din katt”, som publicerats på företagets hemsida.

Tänk på de hemlösa katterna

Om du har tid, lust och möjlighet att ge dig själv och behövande katter en riktigt viktig gåva: Anmäl dig som volontär till ett katthem. Eller tänk nog igenom om du under nästa år skulle ha tid, lust och möjlighet att ge en övergiven katt ett nytt för evigt hem? Här finns frågorna du bör ställa dig före ditt beslut: Redo att ta ansvar för ett djur?

Ta in katten på natten hela vintern

Gulbrun katt med vitt bröst springer över snön
Foto Linda Bing.

Håll katterna inomhus när det är kallt ute. De förfryser lätt öron och trampdynor.

Se upp för glykol vid bilar

Många tar bilen till julfirandet. Glykol, etylenglykol, finns i vissa kylarvätskor, låsoljor och bromsvätskor. Det är ett ögonblicks verk att råka spilla några droppar när det fylls på. Den söta smaken i glykol lockar hundar och katter. Låt aldrig din hund eller katt slicka i sig något från marken nära en bil. 4 ml per kilo din hund väger kan vara en dödlig dos, skriver Agria. Åk till veterinär vid misstänkt glykolförgiftning, redan innan symtom som ökad törst, kräkningar och vinglighet hinner utvecklas. Apropå bilar, ha alltid för vana att kontrollera så att inga katter lagt sig på däcket i skydd från markens kyla.

Ge de vilda djuren och fåglarna julmat som är bra för dem

Foto Raphael Renter, Unsplash

Hjälp gärna fåglar, ekorrar, rådjur och alla de andra vilda djuren att hitta föda i vinter. Svanar mår bäst av att få havre eller vete. Mesar, hackspettar och finkar föredrar feta fröer som solrosfrö och hampaditon. Tänk på att hålla rent kring matplatsen, ge inte salta frön till fåglar och ställ gärna ut vatten. Flera fina tips finns hos SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt: Utfordring av vilda djur och här finns tidigare tips från Tidningen Djurskyddet Julklappar till de vilda djuren

God jul!

Text Katarina Hörlin Foto Linda Bing, iStock och Unsplash Källor Agria, Evidensia, Anicura, Jordbruksverket, SVA och SKVF