Sista minkuppfödarna i Norge har lagt ner

Två år före den utsatta tid då norsk pälsdjursuppfödning skulle vara avvecklad la de sista pälsdjursuppfödarna ner verksamheten. Det skedde i januari och härmed är eran av norsk pälsdjursuppfödning över.

– En del minkar skickas i dag till Danmark, där några pälsuppfödare återigen kommer att starta verksamhet efter att den tillfälligt upphört under coronapandemin, säger Bertran Trane Skadsem, ordförande i den norska pälsdjursföreningen Norges Pelsdyralslag i ett pressmeddelande från den 14 januari.

2018 beslutade den dåvarande norska regeringen att pälsdjursnäringen skulle avvecklas inom sju år. Fram till den 1 februari 2025 hade näringen på sig att fasas ut. Men de senaste åren har de flesta pälsdjursuppfödare lagt ner verksamheten och det fanns bara ett par pälsfarmar kvar vid årsskiftet 2022/2023, skriver djurskyddsorganisationen Dyrebeskyttelsen Norge.

– Vi har arbetat för att få det här till stånd sedan 1970-talet. Det här är glädjens dag, säger Anne Lise Skoie Risöen, ordförande i Dyrebeskyttelsen Norge i en kommentar.

En minkuppfödare i Danmark har importerat fler än 600 minkar för att starta upp sin verksamhet. Ytterligare omkring tretton tidigare uppfödare kan också börja med uppfödningen igen efter att den varit nerlagd under pandemin. I Sverige satte minkuppfödningen åter igång under 2022.

Text Katarina Hörlin
Foto Norges Pelsdyralslag

Läs mer om minkuppfödning här