Nu kan du söka efter kattägare i Jordbruksverkets register

Verkar katten vilsen och du undrar vem ägaren är? Skriv in kattens id-nummer i söktjänsten för Jordbruksverkets kattregister så kan du få fram informationen – om ägaren godkänt att kontaktuppgifterna visas.

För att söka i kattregistret behöver du veta kattens fullständiga id-nummer. Det finns på chipet eller tatuerat i kattens öra. Chipet ligger under huden vid skuldrorna och numret får man fram genom att läsa av det med en chipavläsare. Avläsare finns ofta hos veterinärer.

Alla siffror och bokstäver måste anges korrekt för att hitta katten i registret, skriver Jordbruksverket på sin hemsida. Men kattägaren bestämmer själv vad som ska vara offentligt.

Om kattägaren valt att inte göra sina uppgifter offentliga, är det bara Jordbruksverket och länsstyrelserna som kan se vem ägaren är eller kan även veterinärer få fram uppgifterna?
– Det är enbart Jordbruksverket och länsstyrelserna, svarar Christoffer Leijonwirth, projektledare på Jordbruksverket.

Vad gör den som hittar en katt som verkar vilsen och upphittaren har fått fram ett id-nummer men kattägaren har valt att inte göra sina uppgifter offentliga i registret: Kan upphittaren skicka in id-numret till Jordbruksverket eller länsstyrelsen?
– Ja det går bra att kontakta Jordbruksverket och uppge kattens id-nummer. Det är i så fall viktigt att upphittaren anger var katten befinner sig och vem som kan kontaktas vid behov, svarar Christoffer Leijonwirth, som tillägger att det är till polisen man ska vända sig för upphittade katter där man tror att det finns en ägare och han tipsar om polisens sajt för hanteringen av upphittade katter som räknas som hittegods: Upphittade katter
– Om man tror att katten saknar ägare är det till länsstyrelsen man ska vända sig.

Kattens ras, färg, födelsedatum och speciella kännetecken är andra uppgifter som registreras i kattregistret. Just nu, den 5 maj, är 320 000 katter registrerade.
– Tyvärr har vi lite problem med söktjänsten för nyregistreringar. Felet ska vara åtgärdat om en vecka. De katter som registrerats efter 27 april kommer att visas först 10 maj.

Den som innan den 10 maj behöver komma i kontakt med en ägare, som inte visas via sökfunktionen, kan vända sig direkt till Jordbruksverkets kundtjänst.

Här finns sökfunktionen: Sök katt

Text Katarina Hörlin
Foto Linda Bing

Läs mer om kattregistret