Ge djuren många goda dagar i jul

Här kommer traditionsenligt Tidningen Djurskyddets tips på hur göra julen till en härlig högtid för djuren, såväl stora som små, tama som vilda.

Julen kan vara härlig för stora som små djur. Men bland fröjderna finns faror. Här får du som firar jul hemma tips om vad du bör undvika för att också hunden och katten ska få en bra jul. Till dig som reser utomlands finns flera råd för att inte stödja aktiviteter där djur plågas bakom kulisserna. Sist, några handfasta tips på hur hjälpa de vilda djuren och fåglarna att få en bättre vinter.

Julens fröjder – kan snabbt bli faror

Julen är ischokladens, de doftande blommornas och de glittrande pyntens tid. Ljuvligt för människor farligt för djur. Varje år måste cirka 400 katter operera ut främmande föremål ur sina magar, enligt försäkringsbolaget Agrias statistik. Julgransglitter och presentsnören är vanliga föremål under julhelgerna. Städa bort dessa dekorationer så snart du kan.

Ge aldrig hunden choklad

Fira gärna jul med din hund men låt den inte smaka choklad. Ju mörkare choklad desto skadligare för hunden. Ämnet teobromin ställer till det. Symptomen kommer inom fyra till tjugofyra timmar och kan gestalta sig i buksmärtor, skakningar och ökad salivering.  Kontakta veterinär direkt. Läs mer på Giftinformationscentralen

Skydda katten från vissa julblommor

Amaryllis, hyacinter och julrosor – blommor har en central roll under julen. Men för katten kan ett bett på mistel, järnek eller vissa sorters liljor vara förödande. Njurskador kan uppstå och i vissa fall har det hänt att katten avlidit, enligt Agria, som listat vilka växter som är giftiga för katter.
Här är listan: Giftiga växter för katten.

Se Köttets lustar i jul

Får du en stund över mellan Kalle Anka på julafton och Grevinnan och betjänten på nyårsafton kan vi rekommendera ”Köttets lustar” på SVT Play.
Programserien undersöker köttindustrin. Programledaren Henrik Schyffert besöker slakterier och tunga djurskyddsexperter som professor Bo Algers intervjuas.
Se serien här: Köttets Lustar

Ställ ullkrav

Fårskinnstofflor, ullmössor och mjuka halsdukar är populära julklappar. Men var alltid vaksam när du köper djurbaserade produkter. Fråga producenten var produkterna kommer ifrån. Hur produceras de? Hur tillvaratas djurens välfärd? Kan producenten inte svara: avstå köp.
Läs mer om varför du ska se upp när det gäller produkter av dun och ull här: Djurvänliga klappar i juletid


Lämna aldrig hunden fastbunden i kyla

Låt inte hunden stillasittande vänta för länge på dig. Bind inte fast din vän vid en stolpe i snön medan du julhandlar. Läs gärna mer här: Lämna mig inte fastbunden

Släpp in hundarna i värmen
Släpp alltid in hunden i värmen om du misstänker att den fryser. Din hund kan vara är nedkyld om den skakar, andra tecken är att den bara har tre tassar på marken och rör sig stelare. Gå genast in. Lämna aldrig hunden i en parkerad bil vintertid. Det blir isande kallt väldigt fort.

Även hundar kan halka

Se upp om det är isigt så att hunden inte sträcker sig eller stukar benen. Det är också viktigt att känna och titta igenom din hund efter att ni varit ute. Skaren kan vara sylvass och även snö som frusit till is kan skära upp sår. Var speciellt noga med att titta på öronlapparna, pung, spenar och tassar – är de ömma eller såriga kan det vara en köldskada. Ring veterinär! råder Anna Olvering i denna artikel Köld, kyla och hundar

Reser du bort i jul? Ta inga selfies med vilda djur!

Ett enormt djurlidande ligger bakom de foto som turister erbjuds ta tillsammans med vilda djur. Alla bilder där en person kramar eller håller i vilda djur har endast kunnat tas genom att djuret på något sätt brutits ner.
– Närkontakt med till exempel tigrar och sengångare innebär att det är dåliga selfiebilder. Du skulle inte kunna ha närkontakt med en tiger om den får bete sig naturligt, säger Roger Pettersson, generalsekreterare World Animal Protection Sverige, till TT. Glädjande nog tycks Instagram ha tagit till sig detta, från december 2017 ska en varningstext dyka upp när användare söker vissa djurselfiehashtags.
Läs mer om Instagrams arbete här: Protecting wildlife and nature from exploitation
Hela World Animal Protection-rapporten finns här: A Close-up on cruelty

Rid aldrig på elefanter om du reser utomlands
Om du reser utomlands finns risk att du även stöter på någon av de turistattraktioner med vilda djur, som World Animal Protection i förfjol listade som grymma mot djuren. De fem värsta är:
* Rida på en elefant
* Fotograferas med en tiger
* Vandra med lejon
* Besöka björnparker
* Hålla i havssköldpaddor
I många fall har djuren tidigt tagits ifrån sina mödrar och utsatts för smärtsam behandling. Detta för att de ska bli tillräckligt rädda och undergivna för att låta sig hanteras av människor, skriver World Animal Protection.
Läs mer här: 550 000 vilda djur i turismens våld

Var försiktig på isen

Få saker går upp mot en riktigt gnistrande klar vinterdag vid frusna vatten. Ännu bättre blir upplevelsen om den delas med en hund. Men var försiktig! Varje år drunknar cirka 40 hundar, och flera under vintern, när isen brister under dem.
Ger sig hunden ut på svag is: spring aldrig efter, utan försök locka tillbaka den på fast mark. Isen kan kanske bära din hund men brista under din vikt. Bäst är att alltid utrusta hunden med sele och lång lina om ni rör er kring isar.
Läs mer här: Flera hundar drunknar varje år 

Motionera hellre än mata

Vill du ge din hund en verkligt viktig julklapp som räcker länge? Ge den motion. Cirka 40 procent av hundarna och 25 procent av katterna i landet är överviktiga, enligt länsstyrelsen. Den bästa present du kan ge ditt djur är att se till att behovet av aktivitet fylls.
Om kölden är hård: ta en kortare runda. Ett riktmärke är att så länge hunden rör sig, rullar sig och springer i snön har den det bra. Skulle den börja halta, darra eller skaka måste ni genast gå in. Kontrollera så att trampdynorna är okej, smörj gärna in med vax och salvor. Är du orolig för att hunden blivit för kall: kontakta veterinär.

Utsätt inte katten för julstress

Veterinärklinikerna och djursjukhusen AniCura gick strax innan jul ut med en varning för att utsätta katter för julstress.
– Runt högtiderna kommer det ofta in katter till oss som är stresspåverkade. Ett vanligt bekymmer är problem med urinvägarna som kan vara ett symptom på stress. Ser man att katten springer till lådan ofta, men att det kommer väldigt lite eller inget urin, så ska man kontakta veterinär, sa Sandra Göransson, chefsveterinär AniCura Sverige, i artikeln ”Så minskar du julstressen för din katt”, som publicerats på företagets hemsida.


Låt katten möta gästerna i lugn och ro. Tvinga inte fram den om den håller sig i bakgrunden. Foto: Anders Johansson.

Lek och kärlek lugnar hunden i jul
Att hunden är människans bästa vän är länge känt, men nyligen slog en forskargrupp vid universitetet i Linköping fast att också hunden blir lugnare av att få leka och kela med sin matte eller husse.
– Det visade sig att det inte krävs mycket, några korta stunder kan få stora positiva effekter för hundens välbefinnande, sa beteendebiolog Lina Roth, vid Linköpings universitet, i ett pressmeddelande. Läs gärna mer om undersökningen här: Lek och belöning gör hunden lugn


Ge julklappar till fåglarna och de vilda djuren

Hjälp gärna fåglar, ekorrar, rådjur och alla de andra vilda djuren att hitta föda i vinter. Tänk på att hålla rent kring matplatsen, ge inte salta frön till fåglar och ställ gärna ut vatten. Fler tips finns här: Julklappar till de vilda djuren

God Jul!

Text Katarina Hörlin Foto Anders Johansson och iStockphoto Källor Länsstyrelsen, Emma Brunberg, Pontus Ljunghill, WWF:s Köttguiden, Agria, World Animal Protection, AniCura, VetZoo Anna Olverings artikel Köld, kyla och hundar och LiU Forskning.