Hjälp skräckslagna djur att klara fyrverkerierna under nyårshelgen

Nyår närmar sig. Mattar och hussar flyr till ensliga stugor. De tar in på fyrverkerifria hotell. Allt för att skona sina djur från skräcken när fyrverkeriregnen viner. Här har vi samlat fler råd om hur du kan hjälpa djuren genom nyårshelgen!

SAMLA FLERA HUNDAR TILLSAMMANS

Vissa skotträdda hundar kan bli mycket lugnare om de är tillsammans med flera andra hundar som inte är rädda. Det är ett exempel på avbetingning som fungerade mycket bra på min egen skotträdda hund, tipsar veterinär Torkel Falk, Din Veterinär Smådjurskliniken Helsingborg.


RASTA TIDIGT OCH AKTIVERA

Ibland har inte smällandet kommit igång tidigt på kvällen. Gå en extra lång runda med din hund.
Nosövningar är också toppen, då får den koncentrera sig och kan tröttas ut så att den blir mer avslappnad under natten. En variant är att vid varje smäll därute ge hunden en godisbit så att den förknippar smällandet med något positivt.

LYSSNA PÅ RADIO I MÖRKER

Dra för gardinerna, så ljuset från fyrverkerierna inte lyser in. Välj ett rum som ligger så  skyddat som möjligt från fyrverkeriregnen. Har du hamster eller andra djur i bur, lägg en filt över buren. Var tillsammans med djuret i rummet, tala normalt och sätt gärna på radion: P1 har varje nyårsnatt en fantastisk sändning under tolvslaget när kyrkklockor landet runt ringer in det nya året. Sändningen startar måndagen 31 december, kl. 23.50 i P1 och du hittar den här: Nyårssändning med Christofer Murray


SKJUT INTE FYRVERKERIER

Om du av någon anledning ändå gör det, tänk på att det finns djur runt om i landet som är livrädda. I de fall din kommun har infört stopptider: Respektera dem. I Ånge provades en tidsgräns för när fyrverkerier skulle sluta fyras av. Den respekterades inte och två dräktiga kor som var ute skrämdes så svårt när de försökte fly raketljuset och ljudet att de halkade, bröt benen och var tvungna att avlivas.

LÄKEMEDEL OCH GELÉ MOT LJUDRÄDSLA

Vänd dig till veterinär om ditt djur behöver receptbelagda mediciner. Men det är långt ifrån en universallösning.
– Generellt sett är det nästan omöjligt att lugna ner hundar som stressat upp sig för mycket, oavsett vilken metod eller vilket preparat du använder. Förr användes ofta acepromacin, men idag tror man att det har en mer passiviserande än lugnande effekt, och kan kanske framkalla mer ångest. Nu används istället diazepam (Valium), men det finns flera negativa aspekter av det, säger veterinär Torkel Falk, Din Veterinär Smådjurskliniken Helsingborg.

För det första är det svårt att få en lagom effekt om djuret är mycket upphetsat, och man vill undvika att djuret hamnar i ett narkostillstånd eftersom det inte är riskfritt.  För det andra vill man som veterinär helst inte förskriva beroendeframkallande läkemedel som kan missbrukas av människor.

Munhålegelén Sileo tar bort ljudrädsla utan att vara lugnande, dock har många ägare sagt att det inte ger effekt. Rogivande feromoner kan köpas receptfritt på Apoteket och finns som doftavgivare till väggkontakt, i halsband och att spraya på ett tyg. Spraya aldrig direkt på djuret. Även milda lugnande naturpreparat som Zylkene kan fungera, tipsar veterinär Torkel Falk.

TA IN KATTEN HELA NATTEN

Håll den inne hela natten, då är risken mindre att den blir skrämd. Sätt fram
en kattlåda så att katten inte behöver gå ut förrän nästa morgon.

GE KANINEN NYTT HÖ


Ge nytt gott hö och kanske lite örter innan tolvslaget så har kaninerna något att sysselsätta sig med. Kaniner är sociala djur som känner trygghet i grupp så en eller flera kompisar i en stabil grupp kan vara bra stöd, har Emma Almquist, Sveriges Kaninvälfärdsförening, SKVF, tipsat om.

SÄTT VADD I HÄSTENS ÖRON

Även hästar kan stressas. Sätt vadd i öronen, som dämpar ljudet, ta in alla hästar i stallet och låt radion spela lugn musik. Stanna gärna kvar i stallet och ge en extra dos hö som kan hålla hästarna sysselsatta.

SELA OCH KOPPLA

Om du befinner dig på en fest där personer förväntas gå ut vid tolvslaget, sätt på sele och koppla din hund/katt så att den inte rusar iväg ut om den skulle bli skrämd och om någon råkar glömma dörren på glänt.

PÅVERKA LÅNGSIKTIGT – SKICKA IN MEDBORGARFÖRSLAG

Allt fler kommuner begränsar privatpersoners användning av fyrverkerier. Just nu har 52 av landets 290 kommuner avstått från eget fyrverkeri och/eller begränsat privatpersoners rätt att använda fyrverkerier, enligt en kartläggning som Djurens Rätt gjort.

Om din kommun ännu inte gjort något av detta – gör som Peter Henriksson i Huddinge: Han skickade i höstas in ett förslag om att kommunens fyrverkerier borde ersättas med lasershow. Förslaget är det mest populära någonsin sedan Huddinge införde möjligheten att lägga förslag digitalt, skriver tidningen Huddinge Direkt. 385 röster har förslaget fått och det ska tas upp i stadsmiljönämnden nästa år.

”Det är otroligt omodernt med fyrverkerier – även vilda djur lider och miljön tar stryk. När det finns alternativ som lasershower så finns det ingen anledning att fortsätta”, säger Peter Henriksson, som till vardags arbetar på Djurskyddet Sverige, till Huddinge Direkt.

FLER TIPS? HÄR FINNS DE!
Ur Tidningen Djurskyddet: 

Färre fyrverkerier för djurens skull
Tolvslaget kan bli rofyllt för djuren
Långpromenad och lek ger nyårslugn 
Ge din katt en lugn nyårsnatt
Så klarar tamkaninerna nyårsnatten

Fyrverkeri och förbudsfakta
Smällare förbjöds säljas till privatpersoner vid årsskiftet 2001/2002.
2008 förbjöds 4 tums stjärnrör och 2014 förbjöds raketer med krutvikt på mer än 75 gram.
2017 överlämnades 102 977 namnunderskrifter till dåvarande inrikesminister Anders Ygeman under rubriken ”Fyrverkeribegränsningar” från Djurskyddet Sverige, Svenska Kennelklubben, Svenska Brukshundklubben och Djurens Rätt. Insamlingen hade pågått i flera år och budskapet var glasklart:
”Förbjud den fria användningen av fyrverkerier och pyroteknik för privatpersoner. Låt kommuner eller organisationer på särskilda platser avfyra fyrverkerierna under bestämda start- och stopptider.”

Överlämningen från Brukshundklubben, SKK, Djurskyddet Sverige och Djurens Rätt.
Ministerns sekreterare tog emot den tunga listan och hälsade att ”inrikesministern inte såg behov av att ändra lagen” och svaret upprepades under sommaren av ministern.
Sedan dess har alltfler kommuner begränsat privatpersoners rätt att använda fyrverkerier och många butikskedjor har slutat sälja fyrverkerier helt.
I skrivande stund aviseras en ny lag som börjar gälla nästa år och gäller raketer med styrpinne: Från juni 2019 måste de som vill skjuta just den typen av raketer ha ett speciellt tillstånd för ”användning av explosiv vara från kommunen, samt ha genomgått en B- eller C-utbildning hos en av MSB godkänd utbildningsanordnare” skriver MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Text Katarina Hörlin
Foto iStockphoto & Katarina Hörlin