Sveriges landsbygdsminister lyfte djurtransportfrågan i EU

Förbättra skyddet för djur som transporteras inom EU och se till att de regler som redan finns följs. Det krävde Sven-Erik Bucht under ett ministerrådsmöte i Bryssel i måndags.

EU:s jordbruks- och fiskeministrar har under två dagar samlats i Bryssel för att framför allt diskutera hållbart fiske i Nordsjön och fiskemöjligheterna i Nordatlanten. Inför detta möte anmälde Sveriges landsbygdsminister Sven-Erik Bucht en ny punkt som han ville belysa: bristerna i djurskyddet vid djurtransporter.

– Det är väldigt bra att Bucht driver detta då djurtransporterna inom EU är ett stort djurskyddsproblem, säger Åsa Hagelstedt, generalsekreterare Djurskyddet Sverige.

I somras avslöjade djurskyddsorganisationen Eyes on Animals efter fem års granskning hur törstande och hungrande djur i fyrtio graders hetta trångt lastade tvingades vänta vid gränsen till Turkiet i flera dygn. Plågsamma scener utspelade sig inför filmkamerorna. Problemet med djurtransporter inom EU är inte nytt. Trots att reglerna säger att djuren ska ha gott om utrymme, få vatten och kunna vila fortsätter de plågsamma transporterna. Sveriges regering vill att EU-länderna ser över sina djurskyddslagar och se till att de befintliga reglerna  följs.

”Medlemsstaterna och deras ansvariga myndigheter måste använda de verktyg de har för att stävja regelbrott men att det dessutom finns ett behov av att överväga gällande djurskyddsregler, särskilt när det gäller transporttider, utrymmen för djuren, viloperioder och vattning och utfodring av djur samt transport under perioder då utomhustemperaturen är hög”, slår landsbygdsministern fast.

Elva EU-länder anslöt sig till de svenska kraven, skriver tidningen ATL, som även uppger att EU-kommissionen planerar extra granskningar av medlemsländernas hantering av djurtransporter nästa år.

Text: Katarina Hörlin.
Foto: Elsa Frizell.

Läs mer om EU:s djurtransporter
Tidningen Djurskyddet har i flera år granskat de plågsamma djurtransporterna inom EU. Artiklarna hittar ni här:

EU-parlamentet uppmanar till åttatimmarsgräns för djurtransporter

EU-stöd för kortare djurtransporter

Sju av tio djurtransporter bryter mot EU:s regler

Svenska politiker i debatt om EU:s djurskydd

Så ska djurtransporterna förbättras

Över en miljon mot djurtransporter